Krikett.Sport
Krikett.Sport KRIKETTLEXIKON
Főoldal
Alapfogalmak
Játékosok
Pálya, stadion
Dobósáv, vonalak, téglány, védett terület
A játékvezetők és jelzéseik
Mérkőzés, turné, sorozat
Játékrész, továbbjátszás, lezártnak nyilvánítás
Játszma
Futás
Holt labda
Rossz dobás, széles dobás, szabadütés
Mellé, testet érintve mellé
Határ, határesemény
Büntetőpontok
Eredmény
Mezőnypozíciók
Dobás
Ütés
Kiesés, apellálás, visszavonulás
Kiesési módok
Kidobás
Elkapás
Láb a kapu előtt (LKE)
Kifutás
Leverés
Sajátkapu-döntés
Labda kétszeri megütése
Mezőnyjáték akadályozása és kezezés
Időtúllépés
Eszközök és felszerelések
Labda
Ütő
Kapu, karók, pálcák
Védőfelszerelések
Háttérvászon
Szürcshenger
Statisztika, matematika, fizika
Dobási statisztikák
Ütési statisztikák
Egyéb egyéni statisztikák
Csapatokat rangsoroló mutatók
Duckworth-Lewis-eljárás

A mezőnyjáték akadályozása és a kezezés

Röviden

Egy ütőjátékos akkor esik ki mezőnyjáték akadályozása által, ha szóval vagy tettekkel szándékosan zavarja a mezőnyjátékot, illetve akkor is, ha a dobó által eldobott labdát az ütőt nem tartó kezével szándékosan megüti.

Megjegyzések

2017-ig a kezezés önálló tényállásnak minősült, de ekkor kicsit átszerkesztették a törvényeket, és innentől kezdve ez is beletartozik a mezőnyjáték akadályozásába.

Egyébként a mezőnyjáték akadályozása (annak bármely formája) igen ritkán történik meg.

Részletes szabályok

Nincs pontosan definiálva, hogy általában mi számít a mezőnyjáték szóval vagy tettekkel történő zavarásnak, ezt mindig a játékvezetőnek kell megítélnie. A törvény néhány konkrét esetet azonban megemlít. Az viszont ki van kötve, hogy ha a kérdéses cselekedet nem volt szándékos, vagy ha sérülés elkerülésének céljából történt, akkor nincs szó mezőnyjáték akadályozásáról, nem esik ki a játékos.

Ha elkapás megakadályozása történik, az viszont biztosan ide tartozik. Ha a dobás nem volt rossz dobás, akkor mindegy, hogy melyik ütőjátékos szabálytalankodik, mindenképpen az aktív ütős fog kiesni (aki a labdát elütötte), viszont ha a dobás rossz dobás volt, akkor az esik ki, aki szabálytalankodik.

Az is egy konkrét példa mezőnyjáték akadályozására, ha az ütőjátékos visszaüti/visszajuttatja a labdát (akár ütővel, akár személyének más részével) egy mezőnyjátékosnak, anélkül, hogy az illető ebbe beleegyezett volna.

Ha elkapás megakadályozása történt, akkor hiába voltak esetleg teljesített futások, azokért nem jár meg a pont, de minden más esetben megkapják a pontokat azokért a futásokért, amit a szabálytalan cselekedet előtt teljesíteni tudtak. Ha valami miatt büntetőpontok járnak valakinek, azt is mindenképpen megadják.

Ha valamelyik ütőjátékos küldöncöt alkalmaz, és a küldönc követi el a mezőnyjáték akadályozását, akkor az az ütőjátékos esik ki, akié a küldönc.

A dobójátékos egyéni statisztikájához viszont egyik esetben sem adják hozzá az így megszerzett kaput.

Példák videón

Ez a fajta kiesés csak ritkán, különös esetekben történik meg, néha nem is egyértelmű, hogy például szándékos volt-e. A legtöbb példa arra van, hogy egy elütött, majd visszadobott labdát még egyszer megüt a játékos. De látható kezezés és mezőnyjátékos-feltartás is az alábbi videón.


Ez a Krikett.Sport - a legnagyobb magyar krikettoldal. Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes rajzot ők készítették, nem másoltak semmit sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikett.Sport főszerkesztőjének