Krikett.Sport
Nyitóoldal
Nyitólap
Krikett a művészetekben
Filmek és a krikett
Irodalom és a krikett
Zene és a krikett
Krikett-történeti érdekességek
A korai történettől máig
Balesetek és bortányok
A sportszerűség példái
Nagy meccsek, nagy győzelmek
Emlékezetes események, jelenetek
Mai érdekességek
Létesítmények
Különös nevek, fogalmak
Apró kulisszatitkok
Emberek
Híres játékvezetők

Híres stadionok, létesítmények

Lejt a pálya

A világ leghíresebb krikettpályája egyértelműen a londoni Lord’s, amit sokan egyszerűen úgy emlegetnek, mint a krikett otthona.

Ez a stadion több érdekességről is ismert, például arról, hogy itt működik a világ legrégebbi sportmúzeuma, arról, hogy itt épült fel a világ első teljesen alumíniumból készült fél-héjszerkezetes építménye, a médiaközpont - és arról is, hogy lejt a pálya, nem is kicsit. A déli rész ugyanis mintegy 2,5 méterrel lejjebb fekszik, mint az északi!

A tulajdonostól, a Marylebone Cricket Clubtól már többen kérték, hogy szüntessék meg a szintkülönbséget, ők azonban ezt mindig visszautasították, mondván, hogy akkor teljes újjáépítésre lenne szükség, és a talaj tömörödési ideje miatt akár 5 évig nem lehetne mérkőzéseket rendezni benne. Az évek során csak kisebb szintezési javítások történtek.

A pálya lejtése a dobóknak kedvez. A dobósáv délnyugati vége (a Pavilon vég) felől történő dobás esetén inkább a varratos, az északkeleti végről (Óvoda vég) való dobáskor főleg a görbítő módszer számára jelent előnyt, és főképpen akkor csúcsosodik ki a hatása, amikor az ütőjátékos jobbkezes.

A Lord’snak volt egy híres lakója is: 1952-től 1964-ig a stadionban élt Péter, a kandúrmacska! 1950-ben jött a világra, így elmondható, hogy szinte teljes életét itt élte le. Ő volt a krikett-történelem egyetlen állata, akinek halálhírét a híres Wisden Cricketers’ Almanack is leközölte. Azt írták róla, gyakran kószált a pályán, és a televíziós közvetítésekben is rendszeresen megjelent, ennek ellenére ma egyetlen fénykép sem ismert róla.

A stadion adatlapja elérhető itt.

A rekordstadion - volt

A világ legnagyobb krikettstadionja 2020-ig, amíg Indiában fel nem épült egy még nagyobb, az ausztráliai Melbourne-ben volt található. A hivatalos neve nem túl fantáziadús: Melbourne Cricket Ground, azaz melbourne-i krikettpálya. De a beceneve sem túl érdekes: G.

Annál érdekesebb maga az épület, amelyet első formájában 1853-ban építettek fel, azóta pedig szinte folyamatosan alakítják át és újítják fel. Manapság körülbelül 100 000 férőhelyes, de korábban ennél jóval többen is befértek: 1970-ben például egy ausztrálfutball-mérkőzésen 120 000-nél is többen voltak, 1959-ben pedig Billy Graham keresztény prédikátor 130 000 ember előtt beszélt a stadionban.

Nem csak abban csúcstartó a G, hogy a krikettstadionok közül ide fér be a legtöbb néző, hanem abban is, hogy a világ összes sportágához tartozó összes stadion közül itt vannak a legmagasabb világítóoszlopok.

Hosszú története során több érdekesség is történt itt. 1869-ben például itt rendezték Victoria állam első kerékpárversenyét, a második világháborúban pedig, amikor az amerikaiak kezére került, Camp Murphy névre keresztelték át. A krikett szempontjából történelmi esemény volt, hogy 1877. március 15. és 19. között itt tartották a világ első tesztmérkőzését! Aztán persze még sok másikat is, többek között a 100. évfordulón egy emlékmérkőzést, amit ugyanúgy Ausztrália nyert meg és ugyanúgy 45 futással, mint 100 éve a legelsőt.

Egy botrány is fűződik a stadionhoz: 1981-ben itt történt meg Trevor Chappell híres alsó dobása.

További különlegesség, hogy a nézőtér egyforma kék székei között található egy sárgás színű szék is, amit ott helyeztek el, ahol a stadion történetének leghosszabb 6-pontos ütése földet ért. Úgy tudni, bár nincsenek erről biztos adatok, hogy ez az ütés 1993-ban történt és Simon O’Donnell nevéhez fűződik.

A stadion adatlapja elérhető itt.

Medencés Gabba

Hova tudna az ember menekülni az elviselhetetlen januári forróság elől? Igen, januári, mivel Ausztráliában vagyunk. Mondjuk egy úszómedencébe? Jó, az jó ötlet, na de egy krikettmeccs közben? Attól függ. Ha Brisbane-ben vagyunk, a híres Gabba stadionban, akkor erre is van lehetőség!

Az 1895-ben épült, ma körülbelül 40 000 férőhelyes brisbane-i pálya, amelyet a bennszülött nevű Woolloongabba városrész után csak egyszerűen Gabbának becéznek, az egyik legjelentősebb krikettstadion az országban, számos nemzetközi mérkőzésnek adott már otthont. Csakhogy mint az ország összes stadionja, nyáron (ami nálunk a tél) igen nagy itt is a meleg, és a fedett, árnyékos lelátók ezen csak kicsit enyhítenek. Ezért döntöttek úgy, hogy a világon elsőként úszómedencét létesítenek a lelátón! A 32 köbméteres, 150 férőhelyes létesítmény 2016-ban nyílt meg.

Kik mehetnek bele a medencébe? Jó hírünk van: nem kell hozzá jó drága pénzért különleges jegyet venni! Elég egy kis szerencse, na meg valami jó feltűnő strandruha. Titkos kémek ugyanis folyamatosan járják a lelátót, és a megfelelő öltözetű emberek közül véletlenszerűen válogatják ki azokat, akik bemehetnek a medencébe, és onnan nézhetik a mérkőzést.

Megfogalmazódott viszont egy kritika is, miszerint a játékosok figyelmét elterelheti a medence: nyilván akkor, ha az ügynököknek sikerült a legszebb bikinis fiatal nőket beválogatniuk oda :)

Olyan esetről eddig még nem hallottunk, hogy egy 6-pontos ütés éppen beletalált volna a medencébe, de ha így történne, arra semmilyen különös szabály nem vonatkozik, ugyanúgy járna érte a 6 pont.

A stadion adatlapja elérhető itt.


Ez a Krikett.Sport - a legnagyobb magyar krikettoldal. Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes rajzot ők készítették, nem másolták egyiket sem sehonnan. A fényképek, hacsak nincs külön jelezve más, mind közkincsek, tehát szabadon felhasználhatóak.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikett.Sport főszerkesztőjének