Krikett.Sport
Nyitóoldal
Nyitólap
Krikett a művészetekben
Filmek és a krikett
Irodalom és a krikett
Zene és a krikett
Krikett-történeti érdekességek
A korai történettől máig
Balesetek és bortányok
A sportszerűség példái
Nagy meccsek, nagy győzelmek
Emlékezetes események, jelenetek
Mai érdekességek
Létesítmények
Különös nevek, fogalmak
Apró kulisszatitkok
Emberek
Híres játékvezetők

Emlékezetes események, jelenetek

Váll a kapu előtt

Szegény játékvezetők... sok ezer jó döntést hoznak, de az emberek mégis csak a néhány hibás vagy vitatott ítéletükre emlékeznek. Daryl Harper ausztrál bíró még különlegesebb helyzetben van: 1999-ben ugyanis meghozott egy (minden bizonnyal) döntést, mégis hatalmas felháborodást váltott vele ki, a világhálós fórumokon pedig még évtizedek múlva is fel-fellángolt a vita arról, hogy igaza volt-e. Ő maga is bevallja: azóta is nap mint nap eszébe jut ez a híres eset, de hitében, hogy az ítélet jó volt, semmi sem ingathatja meg, sőt, a mai napig büszke rá, hogy így cselekedett.

Adelaide-ben történt az 1476. számú teszmeccsen, hogy a negyedik játékrészben, amikor Indiának 396 pontra lett volna szüksége Ausztrália ellen, a világhírű, még éppen nulla ponton álló Szacsin Tendulkar készülődött elütni a nem kevésbé világhírű Glenn McGrath dobását. Aztán amikor megtörtént a dobás, Tendulkar nem próbált meg ütni, hanem egy krikettpályán szokatlan mozdulatot tett: leguggolt, gondolva, a labda így elkerüli őt. Csakhogy a labda a bal vállát találta el! Harper nem habozott, és felmutatott a levegőbe: az ütős láb a kapu előtt miatt kiesett!

De milyen láb? Váll volt, nem? Nézzük viszont meg az LKE részletes feltételét: A labda elakad az ütőjátékos valamely részében, úgy, hogy előtte nem érintkezett az ütővel. Szó sincs itt lábról, a váll ugyanúgy része a játékosnak, mint a láb. Igaz, hogy az LKE-esetek közel 100%-ában az ember lábát éri a labda, ezért is ez a kiesés neve, és ezért is hiszik sokan, hogy csak a láb számít. Talán az egyetlen dolog, amit vitatni lehet, az az, hogy a labda eltalálta-e volna a kaput, ha továbbhaladt volna, de a videófelvételeken nagyon úgy tűnik, hogy igen. Ezért a bíró döntését teljesen helyesnek értékelhetjük.

Jó döntés ide vagy oda, Harper a Tendulkar-imádó indiai szurkolók százmillióinak ellenségévé vált. Maga az ütős azonban soha sem kifogásolta, ami történt, a meccs utáni papírozás alkalmával sem fűzött hozzá semmilyen megjegyzést, mint csapatkapitány, és később sem beszélt róla a bíróval. (Igaz, Mannava Praszád későbbi véleménye szerint csak azért nem, mert Tendulkar mindig is tiszteletben tartott bármilyen játékvezetői ítéletet.)

És hogy miért jut eszébe nap mint nap Harpernek az eset? Nem azért, mert esetleg visszatérő rémálmok gyötörnék, hanem mert garázsában egy hatalmas falikép látható, ami ezt a híres jelenetet ábrázolja!


Ez a Krikett.Sport - a legnagyobb magyar krikettoldal. Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes rajzot ők készítették, nem másolták egyiket sem sehonnan. A fényképek, hacsak nincs külön jelezve más, mind közkincsek, tehát szabadon felhasználhatóak.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikett.Sport főszerkesztőjének